Waar komt de naam Schiphol vandaan?

 

Schiphol. Het is voor velen een groot raadsel: de herkomst van onze naam. Waar komt íe toch vandaan? Daar bestaan verschillende verhalen over. Vandaag krijg je eindelijk antwoord op je vraag.

Scheepsgraf
Zoals je wellicht weet ligt Schiphol ruim 4 meter onder zeespiegelniveau, op de bodem van het toenmalige Haarlemmermeer dat in 1852 werd drooggelegd. Het was een woeste binnenzee waar veel zeeslagen plaatsvonden en vele schepen strandden. In het meer spookte het enorm. Daarom denkt men dat onze naam komt van Ships Hell of Scheepshol, waarbij het woord hol graf betekent. Schiphol zou dus een plek zijn waar schepen naar de bodem van het meer zonken. Een spannende uitleg, maar hier komt onze naam niet vandaan.

Schepen slepen
Een ander verhaal is dat onze naam van het woord scheepshaal komt. Schiphol zou een plek zijn, waar schepen over een dam van het ene meer naar het andere meer werden gesleept. Maar ook dit verhaal is niet waar. Schiphol heeft zelfs helemaal niets met water of schepen te maken!

Hout verzamelen
Rond 1450 komt de naam Schiphol voor het eerst voor, als een stuk land in oude documenten. Het beschreven deel ligt binnen Aalsmeer ten zuidwesten van Amstelveen, maar bepaald niet in het water. Het was een moerasachtig stuk land waar men hout kon halen. Schip Holl stamt daarmee uit de 15e eeuw en is een samenvoeging van twee Gotische woorden: 'Skip' (hout om te hakken) en Holl (laaggelegen land). Later werd op deze plek ook een fort gebouwd, dat dezelfde naam droeg. Op 19 september 1916 horen boeren in de buurt van Fort Schiphol een merkwaardig gebrom in de lucht. Even later zien zij een vliegtuigje landen, een Farman tweedekker van de Luchtvaartafdeling van het Nederlandse leger. Dit is het begin van luchthaven Schiphol.

 

Naam Schiphol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleijer Vervoersdiensten

 
Ede
 
Wageningen
 
 
Uw mening telt en vinden wij belangrijk!
Vul hieronder het Tevredenheids-
onderzoek in zodat wij onze service 
kunnen blijven optimaliseren.  

Mijn Kleijer Ervaring   

 

          Je reisopties van en
         naar de luchthaven
                   CONTACT HOME
              Neem een  taxi
 

Hier handige tips voor je vliegt. 

 

CONTACT HOME

Weer